e-Kiosk.pl - Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć

Pani Elżbieta

Liczba stron: 38

Kupując otrzymujesz:

    EPUB, MOBI
Pojedyncze wydanie
3.99 zł

Opis

 

Konfitury, kompoty i inne konserwy owocowe. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety.

 

"?Najdawniej używane i znane przetwory owocowe, chluba naszych babek i prababek, ? bo nawet w dawnych, bardzo dawnych czasach, kiedy znano tylko cukier trzcinowy, który nietylko był rzadkim przysmakiem, i który wtedy zwano "Kandyzbrot", ? już wyrabiano ogromne ilości konfitur, na oczyszczonym, tak zwanym "kijowskim sposobem", miodzie. Wczasie wojny światowej i w pierwszych latach po niej, kiedy o cukier biały trudno było, a nasze polskie podniebienia nie mogły się tak łatwo, jak niemieckie, pogodzić z ohydnym smakiem wygotowanego z buraków cukrowych, nieoczyszczonego syropu, konfitury stały się rzadkością, wyszły prawie z użycia. Odzwyczajono się od nich, zastąpiono je różnemi nieznanego składu karmelkami i marmeladami, twierdzono nawet, że konfitury są rzeczą kosztowną i zbędną, zapominano o tem, że się pozbawia dzieci i osoby starsze zdrowego i pożywnego przysmaku, a daje im różne surogaty, nieraz może szkodliwe dla zdrowia."

 

W książce znajdziemy następujące przepisy:

 

 

czytaj więcej zwiń opis

Mogą Cię zainteresować

Jesteśmy na facebooku